skip to Main Content

Delegatie FTC Wenters op bezoek bij ‘onze’ kledingproducent Bioracer in België

Een delegatie van FTC Wenters, bestaande uit leden van het bestuur en de sponsorcommissie, heeft donderdag een bezoek gebracht aan ‘onze’ kledingproducent Bioracer in België. Dat gebeurde op uitnodiging van Bioracer-vertegenwoordiger en oud-wielerprof Bart Voskamp, die echter helaas wegens ziekte afwezig was. Zijn plek als gastheer en gids werd overgenomen door Tom van Bioracer, die een rondleiding verzorgde.

Helaas was Annemiek van Vleuten net vertrokken om ‘aan de andere kant van de weg’ te testen in de windtunnel. Van Vleuten was bij Bioracer om kleding te passen en Tom verklaarde het belang van de kleding. “Veel wielertoeristen kopen een dure racefiets om misschien mee op te scheppen, maar met kleding valt juist de winst te behalen. Die vermindert de weerstand.” Hij laat voorbeelden zien van fietspakken voor de weg en de baan, die van elkaar verschillen om de weerstand te verminderen. In een ruimte met een tacx staat op een led-scherm nog de naam Annemiek en het wattage van 385 dat ze heeft getrapt…

Bioracer levert onder meer de kleding aan de nationale wielerselecties van Nederland, België en Duitsland en is een grote mondiale speler op de markt van wielerkleding. De hoofdvestiging is in Tessendelo, maar er zijn ook vestigingen in Tsjechië, Roemenië en Macedonië. Daar staan dezelfde productielijnen als in Tessendelo, met dezelfde printmachines en inkt. De kleding komt vanuit alle vestigingen weer naar België, waar bijvoorbeeld de zeem op een ‘paskont’ eerst wordt gespeld en daarna pas wordt gestikt op de naaimachine. “Wout van Aert was vanmorgen nog hier”, zegt Tom. “Hij rijdt met onze zemen en hij had twintig broeken van Jumbo bij zich. De zemen van die broeken zijn bij de productie aan tafel erin genaaid. Hier gaan ze eerst op een mal, zodat je zeker weet dat ze op de goede plek komen.”

Bioracer draait een jaaromzet van 20 miljoen euro en is een voorloper van het online bestellen. “Over acht tot tien jaar zullen de andere fabrikanten dat ook doen”, zo verwacht Tom. Hij leidt de Winterswijkse delegatie ook nog naar de ontwerpster van het FTC-tenue, die de truien en broeken op het scherm tevoorschijn tovert.

Na een rondleiding van een kleine twee uur nemen we weer afscheid van Tom en sluiten af met een broodje in een brasserie in Paal. Ja, we waren in België…

Back To Top
X