Ga naar hoofdinhoud

Huub fietst als een ’tierelier’ op nieuwe ATB

,,Hoe ouder hoe duurder de fiets”, zegt Kees bewonderend, als hij de nieuwe 29’er van Huub bekijkt. De lichtgewicht ATB Van Merida, met ingebouwde navigatie, is een topper op twee wielen. Huub mag dan 71 jaar zijn, van slijtage is geen sprake. Op de nieuwe ATB is hij helemaal niet te houden, al heeft hij zondagmorgen wel kleine aanloopprobleempjes. Zo voelt hij voor de start van de tocht over 61 kilometer door het zand uitgebreid aan de banden: is de spanning goed? Eenmaal onderweg wordt Marco er al snel bijgehaald: Huub zakt weg. Niet qua snelheid of bewustzijn, maar op het zadel. Marco zet het zadel snel vast (“doen we bewust, als onderdeel van de service”) en we gaan weer op weg. Even later roept Huub opnieuw: ,,Het lijkt wel of ik een stel kwetterende eenden achter me aan heb”, roept Huub. Er wordt weert gestopt en Marco ontdekt dat het spatbordje boven het achterwiel niet goed is vastgedraaid. ,,Geen probleem Huub. We kunnen weer”, zegt Marco geruststellend.

Huub is in zijn element op zijn nieuwe aanwinst (“rijdt als een tierelier”) en springt achter de ontketende Marco aan. Toch is hij niet tevreden over de hoogte van het zadel en als hij naar huis belt, verstelt Marco de hoogte van het zadel. Huub maakt zich zorgen, zijn Joke is gaan wandelen en was nog niet thuis toen hij vertrok. ,,Normaal is ze er altijd weer”, verklaart Huub. We besluiten het later nogmaals te proberen en fietsen door. Dat gebeurt bij een camping in het buitengebied van Aalten en Joke neemt op. ,,Ze heeft een langer rondje gelopen”, vertelt een opgeluchte Huub even later, en geeft weer vol gas op zijn Merida. Hij is in zijn element op de nieuwe carbon bike en zal vrijdagavond zijn bevindingen ongetwijfeld vertellen aan Gert Jakobs, het uithangbord van het Taiwanese fietsenmerk en vrijdagavond te gast bij FTC Wenters.

In een bos mist hij een enkele keer een afslag. ,,Het slingert hier alle kanten op”, verklaart Huub, terwijl hij op de navigatie op zijn stuur kijkt.

De regen komt met bakken uit de lucht als we weer arriveren bij het clubhuis en wat gebeurt er? Huub zet zijn nieuwe fiets binnen! Heeft ie nog nooit gedaan… Maar het is misschien zijn laatste fiets die hij kocht. ,,Dat zeg ik thuis ook elke keer”, zegt Huub lachend, en tikt vol trots op het zadel van de nieuwe bike.

Back To Top