Ga naar hoofdinhoud

‘Twee bulten’ terug in parcours van De Restaurant De Zwaan Grenslandtocht

De Restaurant de Zwaan MTB Grenslandtocht wordt op zondag 4 november een uitdaging voor de échte mountainbiker. ,,We gaan óók over de oude vuilnisbelt heen, er zitten dus twee bulten in zoals dat al héél wat jaren geleden ook het geval was”, zegt FTC Wenters-organisator Kasper Burgers, verwijzend naar het uitdagende parcours van de altijd afwisselende ATB-tocht van de Winterswijkse fiets en toerclub. Het mooie coulisselandschap met de  prachtige herfstkleuren zal ook dit jaar weer het toneel zijn van een fraaie veldtoertocht rondom Winterswijk. In overleg met vele particuliere grondeigenaren heeft FTC Wenters er weer een mooie route van weten te maken.

Nieuw is dat de ook deelnemers aan de korte afstand (35 kilometer) ditmaal langs de beek Boven Slinge in het pittoreske natuurgebied van de Bekendelle fietsen, dat was in het verleden niet het geval. De lange afstanden (45 en 55 kilometers) maken uitstapjes over de grens, geheel in de traditie van de Grenslandtocht. En min of meer nieuw in de route, want na een jarenlange afwezigheid, zijn dus de ‘twee bulten’. ,,We gaan vooraf de boel nog even kortwieken”, zegt Burgers, doelend op de onderhoudsploeg van FTC Wenters die het parcours over de vuilnisbelt(en) al jaren onderhoudt. Hij benadrukt dat de route daar ter plekke ook kan worden afgekort, in verband met de veiligheid van de deelnemers. Niet elke ATB’er is een durfal of een geoefende en ervaren mountainbiker. Burgers: ,,Deelnemers kunnen de uitdagende afdaling afsnijden, er komt een zogenaamde ‘chicken lane’.”

FTC Wenters is voor het maken van een authentiek parcours afhankelijk van de medewerking van de vele particuliere grondeigenaren. Sommige delen van de route zijn dan ook alleen zondag 4 november toegankelijk voor de ATB’ers. ,,Dat zal duidelijk worden aangegeven”, zegt Burgers. ,,Het is dan ook niet de bedoeling dat als deelnemers de route op gps opnemen, die later klakkeloos narijden. Dat levert problemen op met grondeigenaren die vervolgens in de toekomst geen toestemming meer geven. Dan wordt het steeds moeilijker een mooie route te maken en dat is doodzonde, want dan houdt het vanzelf een keer op. Dat kan niet de bedoeling zijn. We vragen met betrekking tot die eenmalige stukken over particulier terrein dan ook ieders medewerking.”

Bij het clubhuis van FTC Wenters op de Huininkmaat 3 in Winterswijk kunnen deelnemers zich zondagmorgen 4 november inschrijven onder het genot van een kop koffie. Er is ook scan&go aanwezig. Vanaf 08:30 tot 10:00 uur kan er gestart worden voor de verschillende routes over 35, 45 en 55 kilometer. De routes lopen via bospaden, zandwegen en technische trails door de buurtschappen Henxel, Ratum, Huppel, Vosseveld en het Woold. Halverwege de tocht is een pauzeplek ingericht bij Camping Wieskamp in Henxel. Hier is er voor de deelnemers bouillon, limonade en een versnapering. Clubsponsor Profile Winterswijk zal aanwezig zijn om vakkundig technische service te verlenen bij pech. De EHBO-vereniging Winterswijk is op de pauzeplek aanwezig om eventuele lichamelijke ongemakken te verhelpen.

Na afloop kan men in het clubgebouw van FTC Wenters napraten onder het genot van een drankje en – tegen inlevering van het inschrijvingsbewijs – een kop ambachtelijke erwtensoep.

Deelname aan deze tocht kost 6 euro (NTFU-leden 5 euro) en dit is dus inclusief de erwtensoep en de verzorging bij de pauzeplaats. Bij het eindpunt bij FTC Wenters kan de fiets worden afgespoten en kunnen de deelnemers zich douchen.

Back To Top