skip to Main Content

‘Winterbeurt’ op Duits boerenweggetje ontaardt in oerknal: PANG!!

‘Lek!’

Uitgerekend tijdens de laatste kilometers tegen de gure wind in, in de buurt van het Duitse Schöppingen, galmt de onheilstijding over het Duitse boerenweggetje.

Echt een lekke band of een sanitaire stop? Die vraag wordt snel beantwoord. André zet zijn leenfiets in de berm en pakt een reserveband uit de ‘weekendtas’ onder het zadel. De B-groep van FTC Wenters kan zich opmaken voor een pauze.

Het is de achterband die lek is en dat moet toch snel te fiksen te zijn? Het is de voorzitter (?!) die de reserveband in de velg legt en dan komt er een pompje met lang ventiel aan te pas om de band op te pompen. Dat klusje neemt – zoals wel vaker – John op zich. Als de band hard is en hij het slangetje eraf draait, komt het ventiel mee. Pssstttt…..

Wéér komt er een reserveband tevoorschijn. Wéér op de velg, maar nu komt er eindelijk een capsule boven water. Hèhè…. Het is wel een grote en André pompt de band er mee op. ‘Die is hard genoeg’, wordt er geroepen, en André wil nog aan de band voelen als hij staat te trillen op zijn benen: PANG!!

De oerknal laat het wild in de bosrijke omgeving een veilig heenkomen zoeken. ‘Het lijkt wel of er geschoten wordt’, concludeert Onne. Onder luid gebrul en gelach kan de buitenband er weer af… ‘Met die capsule kun je de band van een John Deere oppompen’, verklaart Maarten aan André, die dacht een kleinere in de handen te hebben… Wéér wordt er een nieuwe binnenband in de velg gelegd – in de vorige zit een grote scheur – en dan komt de pomp met ventiel weer voor de dag. Ditmaal gaat het goed en kan de groep de weg vervolgen, na een ‘winterbeurt’ van zo’n half uur tot drie kwartier. Gelukkig is de wind in de rug op huis aan een schrale troost.

En André… Hij is blij dat hij deze week zijn nieuwe fiets kan ophalen en afscheid neemt van de leenfiets. Een ouwe, maar wél met een nieuwe binnenband…

Back To Top
X