skip to Main Content

Winterswijk op weg prachtige MTB-route voor de Achterhoek

Een langgekoesterde wens van de mountainbikers in Winterswijk wordt vervuld: een échte MTB-route, bijna 35 kilometer lang met daarin 9 kilometer aan nieuw aan te leggen singletracks. De bestaande route rondom Winterswijk was aardig, maar niet uitdagend genoeg. Te veel recht-toe-recht-aan, technische vaardigheden worden niet getest.
De MTB-route over de voormalige vuilnisbelt was al een hele mooie pleister op de wond en dankzij een werkgroep van acht personen, leden van de Winterswijkse fietsclubs FTC Kotten en FTC Wenters, wordt het voor de MTB’ers in Winterswijk alleen maar mooier. Met een uitdagende route, die ook over de ‘andere’ vuilnisbelt gaat in de toekomst. Dat laatste duurt nog ‘even’, die belt zal eerst afgedekt moeten worden.

De realisatie van de nieuwe route neemt nu al drie jaar in beslag en dat heeft mede te maken met de vele grondeigenaren in het buitengebied van Winterswijk. Er zijn honderden gesprekken gevoerd met grondbezitters die niet allemaal meteen juichend instemden. Bijvoorbeeld: een beoogd traject van de route bleek in handen van vier grondeigenaren en als er dan één niet wilde, moest er een alternatieve route worden bedacht.

Daarom werd het ambitieuze uitgangspunt van drie lussen door de buurtschappen voorlopig ingeruild voor één haalbare lus van 30 tot 35 kilometer, waarnaast de bestaande MTB-route dus blijft bestaan als gravelride. Er komen ook aparte routebordjes voor beide lussen.
Voordeel van de nieuwe MTB-route is dat het ‘wild mountainbiken’ beter gereguleerd wordt. Het gaat het illegaal dwars door een bos crossen tegen, daar komen nu aangelegde singletracks voor, met daarin liefst 9 kilometer geheel nieuw aangelegde stukken.

Achterhoek Toerisme
Bijna 70 vrijwilligers hebben zich inmiddels spontaan aangemeld en gaan zich inzetten voor de aanleg van de nieuwe MTB-route. Dat zijn zeker niet alleen leden van FTC Kotten en FTC Wenters, maar ook individuele mountainbikers, zelfs van buiten Winterswijk. De aanleg gebeurt dan ook niet onder de vlag van beide fietsclubs, maar van ‘Achterhoek Toerisme’ het Achterhoeks bureau voor toerisme.

Parcoursbouwer Patrick Jansen, die bosbouw heeft gestudeerd en de liefde voor de natuur combineert met de sportieve uitdaging op de MTB, heeft in 2010 ook de route op de vuilnisbelt aangelegd. De nieuwe route gaat hij eveneens ‘vlaggen’, waarna een kleine machinekraan de gevlagde route gaat voorbereiden. Gevolgd door de vrijwilligers met een schop, kruiwagen en zand. Daarvoor is er al een ploeg bezig geweest de route al vast te snoeien, waarbij in principe geen bomen zullen worden gekapt.
De aanleg begint op 2 november en de opzet is om 1 kilometer per week aan te leggen. De klus moet voor het nieuwe broedseizoen – 15 maart 2021 – geklaard zijn.

Fietsliefhebbers die ook vrijwillig willen meewerken aan de nieuwe MTB-route in Winterswijk kunnen zich aanmelden via de mail: mtbwinterswijk@grevers.net.

Back To Top
X