Ga naar hoofdinhoud

Johan Vreman (88), het oudste lid van FTC Wenters, stopt als klusjesman

De racefiets heeft hij een paar maanden geleden noodgedwongen in de verkoop gedaan, want als gevolg van rugproblemen moest Johan Vreman wel stoppen met fietsen. En daardoor is hij ook gestopt als klusjesman bij FTC Wenters. Daarom werd de 88-jarige Johan op 27 oktober tijdens de ledenvergadering in het clubgebouw toegesproken door voorzitter Geert Bruins van FTC Wenters en verrast met een grote mand met Achterhoekse lekkernijen.

Johan was meer dan 25 jaar de klusjesman in en rond het clubhuis. De laatste jaren was hij vooral druk met het vullen van de koelcel, het opruimen van de lege kratten en het aan de straat zetten van de vuilcontainer. Dat werk werd hem zo langzamerhand fysiek te zwaar, zodat hij besloot er een punt achter te zetten.

De in 2007 tot lid van verdienste benoemde Johan was een markante fietser, die op hoge leeftijd nog zijn kilometers maakte op de racefiets, ook in de wintermaanden. Dat deed hij toen hij ouder werd in zijn eentje. Hij werd in 1990 lid en fietste toen ook in clubverband. Vooral nadat hij vervroegd met pensioen ging, reed hij elk jaar meer dan 10.000 kilometer. Zelfs toen hij de 80 was gepasseerd peddelde hij in zijn eentje heel wat kilometers weg. Daarbij onderhield Johan zijn eigen tempo, hij ging niet over de grens heen. Zo schroomde hij niet in de volgauto bij Theo Ebbers te gaan zitten tijdens een tocht van 300 kilometer. Johan vond het na 180 kilometer welletjes.

Dat gold ook voor het klimmen in het hooggebergte, zoals in 2002 tijdens het 20-jarig bestaan van FTC Wenters. Hij was al bijna 70 en bereikte de top van de Col de la Bonette in Frankrijk, door ook een deel met de volgauto mee te liften. Maar dat mocht ook wel op die leeftijd.

Johan was vaak op de club te vinden, meerdere keren per week. Hij hield het complex schoon, maar eiste daarvoor wel goed gereedschap. Herhaaldelijk kwam hij met een verlanglijstje voor nieuw gereedschap bij het bestuur. Bij verbouwingen zorgde hij meestal voor de koffie of ruimde hij op, maar toen er aan de staalconstructie gelast moest worden stond Johan erop dat te doen. Lassen was immers zijn oude vak.

En, als ervaringsdeskundige op de racefiets, had Johan in een verhaal in een oud clubblad ook nog tips voor de andere fietsers van FTC Wenters: ‘Zodra je thuis komt met de racefiets, lucht uit de banden. Dat spaart banden’. En: ‘De banden een jaar van te voren kopen. Het rubber wordt dan stugger en gaat langer mee.’

Voorzitter Geert Bruins sloot af met de woorden: “Johan, wij willen je heel hartelijk bedanken voor de vele jaren dat je actief bent geweest voor FTC Wenters en we hopen je nog vele jaren hier bij de club te ontmoeten.”

Back To Top